arrow_drop_up
Terug naar reizen | HomeNederlandFietsvakantie door het Friese landschap van de Kameleon - Individueel
Reisnummer: OSNLF04
va. 349,-Per persoon
info
Prijs per persoon o.b.v. 2 personen
Excl. Reserveringskosten €25 per boeking
Vertrekdatum
Aan favorieten toevoegen
Fietsvakantie door het Friese landschap van de Kameleon - Individueel
Nederland
 Nationaal Park Aelde Feanen
 De rijke natuur van De Deelen
 Kameleondorp Terherne

5 daagse Fietsvakantie door het Friese landschap van de Kameleon

Dagprogramma

location_onAankomst in Terherne
U wordt ontvangen in hotel 't Schippershuis in Terherne waar vanavond een 3-gangendiner geserveerd wordt.

location_onFriesland - Terherne (55 km)

Joure
Joure is ontstaan deels boven op een zandrug en op een oude waterkering (einde van de middeleeuwen) die vanaf het Tolhuis naar Haskerhorne liep, op de kruin van deze dijk werd de later de latere Midstraat gebouwd. Naast dit gegeven lag Joure ook op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer. Rond 1400 werden veel kanalen gegraven door Hamburgvaarders. Zij zochten een afgelegen plaats, die door kanalen en trekpaarden bereikbaar was, omdat deze plaatsen relatief veilig waren voor de bevreesde Noormannen. Toen is ook de Kolk gegraven, vanwaar ook een vaarweg "De Overspitting" naar Heerenveen gegraven werd.
In de crisisjaren van de jaren 30 van de twintigste eeuw was er veel bedrijvigheid in Joure. De turf die kwam van onder andere het Nannewiid (door turfafgraving ontstaan meer, ten zuiden van Oudehaske), vervoerd op pramen in Joure en werd overgeladen in skûtsjes. Dit overladen gebeurde op de plaats, waar nu de kerk "de Oerdracht" staat.
De plaats is van oudsher geen stad, maar tevens te groot om een dorp te worden genoemd. Naar Oud-Friese traditie wordt zo'n plaats een vlecke genoemd.
Over de oorsprong van de naam Joure, of De Jouwer zijn verschillende theorieën. Veelal wordt gedacht dat het van het Friese woord Hjouwer komt, dat haver betekent.
De naam van Joure is verder onlosmakelijk verbonden met die van Douwe Egberts. In 1753 begon de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes, aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander.

Heeg
Vrijwel aansluitend aan de Hanze-tijd van de 17e tot begin 20e eeuw brachten de Friezen vanuit het dorp Heeg met hun palingaken de levende paling van Friesland naar Londen. In de Thames bij Billingsgate Fishmarket hadden zij hun eigen vrije ligplaats, de ‘Dutch Mooring’, vlakbij de London Bridge. In het centrum van Heeg ligt een replica van een Palingaak. (onder voorbehoud dat hij niet door een groep is gehuurd voor een dagtocht).

Houtzaagmolen De Rat
Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen Ijlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is. Stammen die liggen te wateren het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van versgezaagd hout, hier ervaart uhet oude houtzagersambacht aoals dat al ruim 3 eeuwen in "De Rat" dagelijks wordt uitgevoerd.

Fries Scheepvaartmuseum
Dit museum is een verhalenmuseum. De voorwerpen vertellen u de verhalen over de Friese scheepvaart en de rijke historie van de stad Sneek. Met de audiotour komen de voorwerpen tot leven en vertellen ze u de verhalen.


location_onTerherne - Oudega (47 km)

Uniastate
Uniastate is een voormalige state in Bears. Op het in oorspronkelijke staat teruggebrachte terrein vindt men nog steeds de gerestaureerde toegangspoort, als mede een stalen relicat (luchtspiegeling) op ware grootte van de in 1756 gesloopte state. De Uniastate bevond zich aan de westkant van het dorpje Bears. Na de reconstructie is ook het terrein weer goed herkenbaar met een dubbele gracht. Het terrein is bijna rechthoekig. Het poortgebouw bevindt zich op de noordoosthoek en de reconstructie van de stins staat in het zuidoosten van het terrein. In de Mariakerk is een bezoekerscentrum gevestigd met informatie over het leven op Staten en Stinsen in vroegere tijden.

Nationaal Park Alde Feanen
Nationaal Park De Alde Feanen (betekenis: "De Oude Venen", Fries: Nasjonaal Park De Alde Feanen) is een nationaal park in de Nederlandse provincie Friesland, gelegen rondom het dorp Eernewoude (officieel Earnewâld). Het nationaal park heeft een oppervlakte van bijna 4.000 ha.[1] Het is een “natuurgebied met een rijke historie, een gebied ook van internationale betekenis. Vergelijkbare gebieden zijn buiten Nederland niet veel te vinden.”[2] Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied op het vasteland van de provincie Friesland.
In het nationaal park bevinden zich nog veel veenmosrietlanden, blauwgraslanden en dotterbloemgraslanden. Er komen meer dan 500 soorten hogere planten voor, waaronder verschillende soorten zeggen en orchideeën. Er broeden meer dan honderd verschillende soorten vogels. In de winter pleisteren in het gebied grote aantallen ganzen, eenden en steltlopers. In het vroege voorjaar kunnen enkele tienduizenden steltlopers zoals kemphaan, grutto en wulp doortrekken.[3]
Eind 2006 is een groot deel van De Alde Feanen aangewezen als Natura 2000 gebied.

Het diner vanavond is inclusief en wordt geserveerd in het hotel.


location_onFriesland - Oudega (46 km)

Aquazoo Leeuwarden
AquaZoo Friesland is een dierentuin gelegen ten oosten van Leeuwarden in het recreatiegebied De Groene Ster in de provincie Friesland.

AquaZoo Friesland is een dierentuin met de nadruk op in het water levende dieren.
Elfstedenmonument
Het Elfstedenmonument is een kunstwerk (fotomozaïek) onder de naam It Sil Heve (Fries) van de beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het monument is aangebracht op de Canterlandse brug over de Murk in de provincie Friesland
Dit is de laatste brug in de Elfstedentocht, op het traject tussen Oudkerk en de finish in Leeuwarden. Het Elfstedenmonument is gelegen nabij het dorpje Giekerk op de grens van de gemeenten Tietjerksteradeel en Leeuwarden. De brug is in de periode 2001-2008 voorzien van duizenden blauw geglazuurde tegeltjes van Makkumer Aardewerk met daarop de afbeelding, naam en jaartal van deelnemers aan de tocht. Er zijn nu ruim 7000 elfstedenrijders afgebeeld op het monument. Van grotere afstand gezien vormen de duizenden tegelportretten een nieuw beeld van schaatsers die achter elkaar rijden. De brug vormt zo een ereboog nabij de finish van de elfstedentocht en staat in volksmond ook bekend als "de tegeltjesbrug". Op de naastgelegen parkeerplaats is een informatiebord aanwezig. De individuele tegels zijn terug te vinden volgens een coördinatenstelsel en vanaf een steiger kunnen ze van dichtbij worden bekeken.

In de hoofdstad van Friesland zijn talloze musea te zien. Onder andere:
Fries Landbouwmuseum
Fries Museum
Fries Verzetsmuseum
Historisch Centrum Leeuwarden
Museum De Grutterswinkel
Natuurmuseum Fryslân
Pier Pander Museum
Princessehof (nationaal keramiekmuseum)
Tresoar (Fries Historisch en Letterkundig Centrum)
Ook is er op het gebied van zowel oude als moderne architectuur veel te bewonderen.

location_onOudega - Terherne (57 km)

De Deelen
Bloed, zweet en tranen offerden veenarbeiders een eeuw geleden om turf bovengronds te krijgen. Meteen ten noorden van Heerenveen leidde deze noeste arbeid niet alleen tot wagonladingen turf voor in de kachel, maar ook tot rijke natuur: het afgegraven veengebied is nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden.
Die graslanden zijn de legakkers waarop het veen te drogen werd gelegd. Ook zijn nog de dijkjes te zien die de polder moesten beschermen tegen het wassende water uit de Middelzee, een zeearm die in de middeleeuwen dwars door Friesland liep. Ondanks de dijkjes overspoelde de Middelzee de polders regelmatig waarbij een laagje zeeklei werd afgezet. Zo ontstond een landschap dat doet denken aan de kwelders langs de Waddenzee. En dat in het hart van Friesland!

Kameleondorp Terherne
Het Kameleondorp is ontstaan op de plek waar de auteur De Roos in 1980 een zilveren pen cadeau kreeg van een lagere school. De leerlingen van deze school waren gek op de verhalen over De Kameleon en konden niet begrijpen dat De Roos nooit een literatuurprijs had gewonnen. Daarom besloten de leerlingen de schrijver uit te nodigen voor een echte prijsuitreiking. Toen de vraag werd gesteld of de avonturen van Hielke en Sietse zich in Terhorne hadden afgespeeld, antwoordde hij: "Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben". Mede door deze uitspraak van de schrijver ontstond in Terhorne een groep die zichzelf "vrienden van de Kameleon" noemden, en het plan opvatten om een dorp te laten verrijzen waarin de boeken over De Kameleon tot leven kwamen. Op 29 maart 1991 werden de plannen voor het dorp gepresenteerd. Ruim drie jaar later werd het dorp geopend voor het publiek.

Bij de bouw van het dorp is geprobeerd om het resultaat zo veel mogelijk te laten lijken op het dorp uit de boeken. Zo ligt de boot "De Kameleon" naast "Hotel de Gouden Leeuw" (bij het in 2004 gebouwde botenstation), en duwt hij een echte praam voor een rondvaart. Het is mogelijk om het eiland "Grootzand" te bezoeken en daar in Kameleon-stijl te spelen met de vier elementen van de natuur. De smederij van Klinkhamer (de vader van de hoofdpersonen Hielke en Sietse) bevindt zich in de "Kameleon Boerderij". Hier kunnen ook het gemeentehuis en molen "de Woudaap" worden bezichtigd en de brandweerauto staat er geparkeerd.

In Terherne eindigt deze 5 daagse fietsreis door het land van de Kameleon.

Accommodatie(s)

U verblijft in uitstekende middenklasse hotels.
De hotels kunnen afwijken van de getoonde hotels. Wanneer deze niet beschikbaar zijn boeken wij voor u een gelijkwaardig hotel waar wij mee samenwerken.

Hotel 't Schippershuis - Terherne

Hotel 't Schippershuis ligt in het gezellige en pittoreske dorpje Terherne op ca. 1 km van het Sneekermeer. Het hotel beschikt over een restaurant en terras.
Uw kamer is voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet.

Lees meer
Hotel Ie-Sicht - Oudega

Hotel I-Sicht ligt bij de prachtige natuurgebieden van nationaal park Alde Feanen en de Princenhof. Vanaf het terras kunt u genieten van een schitterend uitzicht op het water Wijde Ee. Het beschikt over een restaurant, sauna en een solarium.
De rui...

Lees meer
sluiten
Hotel 't Schippershuis - Terherne
sluiten

Algemeen

Hotel 't Schippershuis ligt in het gezellige en pittoreske dorpje Terherne op ca. 1 km van het Sneekermeer. Het hotel beschikt over een restaurant en terras.
Uw kamer is voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet.

Hotel Ie-Sicht - Oudega
sluiten

Algemeen

Hotel I-Sicht ligt bij de prachtige natuurgebieden van nationaal park Alde Feanen en de Princenhof. Vanaf het terras kunt u genieten van een schitterend uitzicht op het water Wijde Ee. Het beschikt over een restaurant, sauna en een solarium.
De ruime kamers zijn voorzien van minibar en een badkamer met bad of douche en toilet.

Fietsinformatie

Extra's

Autohuur

Info bestemming

Fotoalbum

+11foto's

Businformatie

Opstapplaatsen

Reisinfo

Inclusief

check4 overnachtingen in goede middenklasse hotels in een 2-persoonskamer met bad of douche en toilet
check2x logies en ontbijt en 2 x halfpension (dag 1diner en dag 3 diner)
checkbagagetransport tussen de verschillende accommodaties
checkgedetailleerde routeinformatie met kaarten en toeristische informatie

Exclusief

checktoeslag 1-persoonskamer
checkoverige maaltijden
checkuitgaven van persoonlijke aard
checktoeristenbelasting (ca. € 2,- p.p.p.n., ter plaatse te voldoen)

Extra Info

De bagagetransporten:

Bagagetransport van Terherne naar Oudega
Bagagetransport van Oudega naar Terherne