arrow_drop_up
Terug naar reizen | HomeNederlandWinterwandelvakantie over de Hondsrug 6 dagen - Individueel
Reisnummer: OSNLW08
va. 0,- Prijs per persoon o.b.v. 2 personen
Bijkomende boekingskosten € 40,- per boeking o.b.v. 2 personen
Aan favorieten toevoegenWinterwandelvakantie over de Hondsrug 6 dagen - Individueel
Nederland
 Wandelen langs hunebedden en authentieke dorpen
 Dwars door het schapenpark bij Odoorn
 Nederlands enige UNESCO global Geopark

Winterwandelvakantie over de Hondsrug

Geniet van het winterse Drenthe!
Wandel over de uitgestrekte heide en de bossen van Hondsrug. Geniet van de rust in de winter, ga even helemaal terug naar de basis en maak uw hoofd leeg. Wordt ’s ochtends wakker en geniet van de stilte om uw heen. Met vele kilometers aan wandelpaden is de Hondsrug een walhalla voor wandelaars. De Hondsrug is een langgerekte zandrug, ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. Het gebied loopt van Emmen tot Groningen en is een van de hoogs...te delen van Drenthe. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Exloo, Ees, Odoorn, Aalden en Elp. Mooie routes brengen u langs de vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes en uitgestrekte heidenvelden. Lees meer over Winterwandelvakantie over de Hondsrug 6 dagen - Individueel

Zwaarte van deze reis:

Dagprogramma

location_onAankomst in Exloo.
U reist vandaag op eigen gelegenheid naar uw hotel in Exloo. Vanavond wordt u hier een 3-gangen diner geserveerd.

location_onExloo - Ees
U heeft keuze uit wandelingen van 13,0 km of 17,1 of 21,3 km of 22,7 km.

U heeft keuze uit meerdere routes. Alle routes gaan door Boswachterij Exloo. Hier wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Hier ligt ook hunebed D30. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De keien waren in het verleden niet zichtbaar, want ze waren bedekt met zand en graszoden. In de boswachterij zijn meer sporen uit het verleden te vinden, zoals een markesteen die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen en een Gletsjerkuil waar u morgen langskomt.

Tijdens de route van 21 km komt u bij Bronneger langs. In deze omgeving bevindt zich een vijftal hunebedden. De archeoloog professor Albert Egges van Giffen heeft onderzoek gedaan naar deze hunebedden. Het hunebed D21 is vermoedelijk een van de oudste hunebedden (vermoedelijk van 3400 voor Chr.). U wandelt ook langs het Hunebedcentrum in Borger; de plek waar de prehistorie tot leven komt. Hier ontdekt u de oertijd, het grootste hunebed van Nederland en het leven van de hunebedbouwers.
De langste wandeling gaat langs een het centrum van LOFAR. LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR is zo'n radiotelescoop, met een netwerk van duizenden sensoren.

location_onEes - Odoorn
U heeft keuze uit wandelroutes van 14,8 km of 17,0 km of 19,5 km

Vanuit het hotel wandelt u door de bossen en over de heide naar Odoorn. Misschien loopt u hier nog wel tegen de grote schaapskudde van Exloo aan. Onderweg passeert u tevens een echte pingoruïne uit de laatste ijstijd.
Vlak voor Odoorn wandelt u nog langs de grafheuvel Eppies Bargie (Eppiesbergje). Je kunt hem niet missen. Er groeien eikenbomen op. In 1937 heeft prof. Van Giffen Eppiesbergje letterlijk tot op de bodem onderzocht. De heuvel stamt oorspronkelijk uit circa 2500 v.Chr. Na 1200 v.Chr. stopte men met het begraven van de overledenen en ging men voortaan zijn doden cremeren. In het Eppiesbergje zijn ook enkele urnen uit die tijd gevonden. Archeologen ontdekten dat rond de heuvel een groot urnenveld moet hebben gelegen.

location_onOdoorn - Aalden
U heeft keuze uit wandelroutes van 18,6 km of 21,2 km

Hunebed D49, ook bekend als de Papeloze kerk, is een ganggraf in het natuurgebied Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen. De naam Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier in de tweede helft van de 16e eeuw, toen openlijke protestantse geloofsuitoefening verboden waren geworden, zogeheten hagenpreken werden gehouden. Papeloos wil zeggen: zonder dat er een katholiek priester (een "paap") bij aanwezig was. De naam Papeloze kerk werd pas vanaf halverwege de 19e eeuw gebruikt. Het hunebed ligt nu in een bos, dat echter pas in de 20e eeuw is ontstaan.
Destijds lag het in het open Ellertsveld, waar men ongenode gasten van ver kon zien aankomen. Het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert speelde zich ook in deze omgeving af. Bij de langere route wandelt u nog door oud-Aalden heen, wat door de Aelderstraat wordt gescheiden van Aalden. Oud-Aalden bestaat volledig uit Saksische boerderijen en is aangewezen als bescherm dorpsgezicht.

location_onAalden - Elp
Keuze uit diverse routes van ca. 20 km tot ca. 23 km.

De kortste route gaat vrij veel door het open veld en door het dorp Orvelte. Als u door Orvelte loopt ziet en voelt u geschiedenis. Orvelte is het oerdorp van Drenthe. En dat zeggen wij niet zomaar! In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”. Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig & gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen en werken. Enerzijds het historische verleden en anderzijds het heden en dagelijkse leven in nostalgische sfeer. Naast genieten van het dorp, met achter bijna elke deur een leuke belevenis, kunt u er ook genieten van het mooie Drentse landschap. Niet alleen in het dorp proeft u nostalgie ook tijdens een wandeling over het Orvelterveld waant u zich in vroeger tijden. Lekker strun’n (snuffelen) langs de oude boerderijen en huizen: deur in, deur uit. Op zoek naar het verhaal en de nostalgie van vroeger. De bordjes wijzen u de weg, maar waar moet u beginnen? Orvelte is namelijk geen museum waarin u langs een vaste route langs alle hoogtepunten loopt, maar het is een keuzemenu. U kiest zelf wat u leuk vindt en hoe u het dorp en haar omgeving wilt verkennen.

De langste route gaat eerst over het Pieterpad en daarna over het Drenthepad. Het Pieterpad slingert over ca. 500 km dwars door Nederland van Pieterburen in Noord Groningen tot de St. Pietersberg nabij Maastricht in Zuid Limburg. Tijdens deze wandeling komt u langs de Galgenberg in Noord-Sleen. Dit is een heuvel waar vroeger galgen stonden. Deels ter afschrikking van nieuwkomers bij invalswegen, maar soms zijn deze ook echt gebruikt. Ongeacht het seizoen is de omgeving fascinerend mooi. Stille bossen, afgewisseld met stuifzand, heidevelden en vennetjes.

location_onElp - Exloo
U kunt voor de wandeling van Elp naar Exloo kiezen uit 3 varianten. De lengtes zijn 19,5 km of 20,5 km of 22,4 km.

Aan het begin van de route kunt u ervoor kiezen om langs het Elpermeer te wandelen (langste route). Dit meer wordt ook wel het Zwarte water genoemd, doordat het water donker is door de veen ondergrond. De andere 2 routes gaan door het Natura 2000 gebied van de Elperstroom. Dit stroomdal is uitgesleten tijdens de ijstijden. De routes komen samen in de boswachterij van Schoonloo. Daarna komt u langs de Keramiektuin Galerie Harwi. Hier is op een oppervlakte van 20.000 vierkante meter keramiek in een natuurlijke omgeving van een prachtige tuin te bewonderen.
Aan de rand van het schapenpark Odoorn ligt de prachtige uitkijktoren Poolshoogte met het er naast gelegen unieke theehuis Poolshoogte. Deze uitkijktoren is ontstaan vanuit de zogenaamde werkverschaffing. In 1934 werd in opdracht van Boswachter Meelker een uitkijkheuvel van circa 13 meter hoog aangelegd. Deze heuvel wordt ook wel de “Bloedberg” van Exloo genoemd, vanwege de vele bloedblaren aan de handen van de arbeiders die destijds de heuvel hebben opgeworpen met schop en kruiwagen. Op de top van de heuvel kon de boswachter het jonge bos en de omgeving goed in de gaten houden. Er kon “Poolshoogte” worden genomen.

Nadat u weer aangekomen bent in Exloo eindigt uw arrangement.

Accommodatie(s)

U verblijft in uitstekende middenklasse hotels.
De hotels kunnen afwijken van de getoonde hotels. Wanneer deze niet beschikbaar zijn boeken wij voor u een gelijkwaardig hotel waar wij mee samenwerken.

Hotel de Meulenhoek ***

Hotel Restaurant de Meulenhoek is gelegen temidden van de heide en bossen. Het beschikt over een terras en restaurant.

Lees meer
Hotel Eeserhof *** - Ees

Hotel Eeserhof ligt in het centrum van Ees en is een uitstekend 3-sterren hotel. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en een ruim terras. Het restaurant biedt een keur aan gerechten en men bereid deze bij voorkeur met verse producten uit de s...

Lees meer
Hotel Restaurant de Oringer Marke*** - Odoorn

Hotel Oringer Marke is gelegen in het centrum van Odoorn. Een ideaal uitgangspunt om te genieten van de prachtige Drentse natuur en historische bezienswaardigheden in de omgeving.

Lees meer
hotel Libo *** - Aalden

Het sfeervolle hotel Libo is rustig gelegen in het dorpje Aalden. Het gezellige grandcafé en hotel is gevestigd aan de hoofdstraat van Aalden en is karakterestieg gebouwd met een rietendak.

Lees meer
Hotel de Koekoekshof*** - Elp

Hotel Restaurant de Koekoekshof in het kleine dorpje Elp, is een rustig gelegen familiehotel omringt door authentieke boerderijen. Het hotel en beschikt over een restaurant en een terras.

Lees meer
sluiten
Hotel de Meulenhoek ***
sluiten

Ligging

Hotel Restaurant de Meulenhoek is gelegen temidden van de heide en bossen. Het beschikt over een terras en restaurant.

Faciliteiten

• receptie
• restaurant
• bar
• wifi

Kamer

De kamers zijn modern ingericht en alle voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

Hotel Eeserhof *** - Ees
sluiten

Algemeen

Hotel Eeserhof ligt in het centrum van Ees en is een uitstekend 3-sterren hotel. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en een ruim terras. Het restaurant biedt een keur aan gerechten en men bereid deze bij voorkeur met verse producten uit de streek. De kamers zijn voorzien van een tv, minibar en kluisje. De badkamer is voorzien van een douche en toilet.

Faciliteiten

• receptie
• restaurant
• bar
• terras
• wifi

Kamer

De kamers zijn modern ingericht en alle voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

Hotel Restaurant de Oringer Marke*** - Odoorn
sluiten
receptie
terras
voorbeeldkamer
voorbeeldkamer
voorbeeldkamer

Ligging

Hotel Oringer Marke is gelegen in het centrum van Odoorn. Een ideaal uitgangspunt om te genieten van de prachtige Drentse natuur en historische bezienswaardigheden in de omgeving.

Faciliteiten

• receptie
• restaurant
• bar
• bowlingbaan (niet gratis)
• terras
• wifi

Kamer

De kamers zijn ruim ingericht en voorzien van bad of douche en toilet.

hotel Libo *** - Aalden
sluiten
hotel
restaurant
voorbeeldkamer
voorbeeldkamer
voorbeeld badkamer
voorbeeld badkamer

Ligging

Het sfeervolle hotel Libo is rustig gelegen in het dorpje Aalden. Het gezellige grandcafé en hotel is gevestigd aan de hoofdstraat van Aalden en is karakterestieg gebouwd met een rietendak.

Faciliteiten

• receptie
• restaurant
• bar
• wifi
• lift

Kamer

Alle kamers van het hotel zijn uitgerust met een zithoek, een flatscreen-tv met kabelzenders en een eigen badkamer met een douche en toilet. De kamers zijn voorzien van een bureau en koffiezetfaciliteiten.

Hotel de Koekoekshof*** - Elp
sluiten
voorbeeldkamer
voorbeeld badkamer
voorbeeldkamer
restaurant

Ligging

Hotel Restaurant de Koekoekshof in het kleine dorpje Elp, is een rustig gelegen familiehotel omringt door authentieke boerderijen. Het hotel en beschikt over een restaurant en een terras.

Faciliteiten

• receptie
• restaurant
• bar
• wifi

Kamer

Alle ruime kamers zijn voorzien van tv en zithoekje. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet.

Extra's

Autohuur

Info bestemming

Fotoalbum

+2foto's

Businformatie

Fietsinformatie

Opstapplaatsen

Reisinfo

Inclusief

checkverblijf in een 2-pers.kamer met bad of douche en toilet
checklogies en ontbijt vanaf het ontbijt op de tweede dag t/m het ontbijt op de laatste dag
check1 x diner
checkbagagetransport tussen de verschillende accommodaties
checkroutes via GPS

Exclusief

checkevt. entreegelden
checktoeslag 1-pers. kamer
checktoeristenbelasting (ca. € 2,- p.p.p.n., ter plaatse te voldoen)

Extra Info

De bagagetransporten:
checkBagagetransport van Exloo naar Ees
checkBagagetransport van Ees naar Odoorn
checkBagagetransport van Odoorn naar Aalden
checkBagagetransport van Aalden naar Elp
checkBagagetransport van Elp naar Exloo


Goed voorbereid op pad, wat moet u meenemen:
• schoenen met een goed profiel
• goede regenkleding
• dag rugzak
• zonnebrandcrème
• zonneklep/petje
• lange broek (tijdens de wandelingen)
• eventueel wandelstok

Verschillende wandelniveaus:
Onze individuele wandelreizen zijn er in verschillende niveaus waardoor er voor iedereen een passende wandelvakantie in ons programma is. De sterren geven u een algemeen idee van het niveau van de routes tijdens de wandelvakanties. Deze aanduiding is bedoeld als indicatie voor het niveau van de wandelreizen zodat u een goede keuze kunt maken. Voor al onze wandelvakanties geldt dat u over een goede conditie dient te beschikken.

1 ster
Wandelingen in glooiend tot heuvelachtig terrein; maximaal 3-4 wandeluren per dag exclusief rustpauze. Vaak smalle paden, afgewisseld met brede paden met lichte hoogteverschillen.

2 sterren
Wandelingen in bergachtig terrein met hoogteverschillen van soms meer dan 500 meter; maximaal 4-5 wandeluren per dag exclusief rustpauze. Grashellingen en brede paden afgewisseld met smalle bergpaden en keienpaden.

3 sterren
Wandelingen in bergachtig terrein met maximale hoogteverschillen van 1000 meter, 4-6 wandeluren per dag exclusief rustpauze.