arrow_drop_up
Terug naar reizen | HomeNederlandWandelvakantie over de Hondsrug 6 dagen - Individueel
Reisnummer: OSNLW02
va. 399,-Per persoon
info
Prijs per persoon o.b.v. 2 personen
Excl. Reserveringskosten €25 per boeking
Vertrekdatum 01 maart 2021
today01 maart 2021
(6 dagen)
Aan favorieten toevoegen
Wandelvakantie over de Hondsrug 6 dagen - Individueel
Nederland
 Wandelen langs hunebedden en authentieke dorpen
 Dwars door het schapenpark bij Odoorn

Wandelen over de Hondsrug

In Drenthe ligt het wandelgebied de Hondsrug, tussen Emmen en Groningen. Het kenmerkt zich door bossen en heidevelden en u komt langs een van de mooiste hunebedden in dit gebied.

Dagprogramma

location_onAankomst in Exloo.
U reist vandaag op eigen gelegenheid naar uw hotel in Exloo. Vanavond wordt u hier een 3-gangen diner geserveerd.

location_onExloo - Borger
U heeft keuze uit wandelingen van 15,0 km of 16,8 km of 17,8 km of 23,4 km.

De langste wandeling gaat langs een het centrum van LOFAR. LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR iz zo'n radiotelescoop, met een netwerk van duizenden sensoren.

Alle routes komen langs het unieke esdorp Bronneger. Het is waarschijnlijk in de 13e of 14e eeuw als satellietdorp van Drouwen ontstaan aan de rand van het beekdal van het Voorste Diep, door de vestiging van een boerenfamilie uit Drouwen die daar onvoldoende bestaansmogelijkheden had. Het dorp wordt in 1381 voor het eerst genoemd. In de omgeving van Bronneger bevindt zich een vijftal hunebedden. De archeoloog professor Albert Egges van Giffen heeft onderzoek gedaan naar deze hunebedden. Het hunebed D21 is vermoedelijk een van de oudste hunebedden (vermoedelijk van 3400 voor Chr.). Vlak hierbij liggen nog 4 hunebedden.

In het onlangs geheel vernieuwde Hunebedcentrum waan jezelf in de prehistorie, de tijd van je vroegste voorouders. Op steenworp afstand van het grootste hunebed liggen de verhalen voor het oprapen, kom interactief in contact met de hunebedbouwers. Ben je nieuwsgierig naar het leven van de hunebedbouwers, met deze nieuwe expositie geniet je volop. En buiten, in het Oertijdpark, sta je oog in oog met de oermens. Bezoek het grootste hunebed van Nederland, dat mag je niet missen.

Hunebedcentrum:
Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum.

location_onBorger - Odoorn
U heeft keuze uit wandelroutes van 15,8 km of 18,4 km of 21,0 km

U wandelt langs een Pingo-ruïne. Pingoruïnes zijn de overblijfselen van een pingo als het ijs in de ondergrond smelt. Er ontstaat dan een ringvormige krater die wordt opgevuld met smeltwater. Dit meertje kan vervolgens in een warmere tijd weer opgevuld worden met organisch materiaal als gevolg van plantengroei. In de loop der tijd vormt zich uit dit organisch materiaal veen. Later is dat veen er door de mens uit gehaald om te gebruiken als brandstof. Hierdoor werd de vorm van de pingo's weer zichtbaar als ronde meertjes in het landschap.

Vlak voor Odoorn wandelt u nog langs de grafheuvel Eppies Bargie (Eppiesbergje). Je kunt hem niet missen. Er groeien eikenbomen op. In 1937 heeft prof. Van Giffen Eppiesbergje letterlijk tot op de bodem onderzocht. De heuvel stamt oorspronkelijk uit circa 2500 v.Chr. De steentijd eindigde en de bronstijd kwam. De heuvel bleef in gebruik als begraafplaats. De heuvel werd opgehoogd en er kwamen een krans van stenen en een greppel omheen te liggen.

Na 1200 v.Chr. stopte men met het begraven van de overledenen en ging men voortaan zijn doden cremeren. In het Eppiesbergje zijn ook enkele urnen uit die tijd gevonden. Archeologen ontdekten dat rond de heuvel een groot urnenveld moet hebben gelegen.

Pingoruïne bij Ees
Een pingoruïne is ontstaan in de laatste ijstijd, ongeveer 20.000 jaar geleden. In deze ijstijd was Nederland niet bedekt met ijs, maar wel in het grootste deel van Scandinavië en de helft van Groot Brittannie. Ten zuiden van het landijs was sprake van een grote, kale vlakte met een poolklimaat. Felle oostenwinden voerden koude lucht mee van de ijskappen in het noorden en noordoosten. De vorst zorgt dat de grond in de ijstijd voor meters permanent bevroren is. In deze situatie kunnen pingo’s ontstaan. Grondwater kwam omhoog en zodra dit het oppervlak bereikte, bevroor het. Meer grondwater zorgde ervoor dat het bevroren water groeide tot een ijsheuvel oftewel een pingo. Na de ijstijd smolt het ijs en verdween de pingo. Wat overblijft is een pingoruïne, een diepe krater met water. Door de tijd heen groeit de pingoruïne vol met veen. Maar niet altijd… Als de bodem bestond uit grof zand kon het water niet blijven staan. De kuil bij Ees is zo’n voorbeeld.

location_onOdoorn - Aalden
U heeft keuze uit diverse routes van ca. 17 km tot ca. 23 km.

Papenloze kerk
Hunebed D49, ook bekend als de Papeloze kerk is een ganggraf in het natuurgebied Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen.
De naam Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier in de tweede helft van de 16e eeuw, toen openlijke protestantse geloofsuitoefening verboden waren geworden, zogeheten hagenpreken werden gehouden. Papeloos wil zeggen: zonder dat er een katholiek priester (een "paap") bij aanwezig was.
De naam Papeloze kerk werd pas vanaf halverwege de 19e eeuw gebruikt. Het hunebed ligt nu in een bos, dat echter pas in de 20e eeuw is ontstaan. Destijds lag het in het open Ellertsveld, waar men ongenode gasten van ver kon zien aankomen. Het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert speelde zich ook in deze omgeving af.

Theehuis en uitkijktoren Poolshoogte (alleen voor de langste routes)
Aan de rand van het schapenpark Odoorn ligt de prachtige uitkijktoren Poolshoogte met het er naast gelegen unieke theehuis Poolshoogte. Deze uitkijktoren is ontstaan vanuit de zogenaamde werkverschaffing. In 1934 werd in opdracht van Boswachter Meelker een uitkijkheuvel van circa 13 meter hoog aangelegd. Deze heuvel wordt ook wel de “Bloedberg” van Exloo genoemd, vanwege de vele bloedblaren aan de handen van de arbeiders die destijds de heuvel hebben opgeworpen met schop en kruiwagen. Op de top van de heuvel kon de boswachter het jonge bos en de omgeving goed in de gaten houden. Er kon “Poolshoogte” worden genomen.

location_onAalden - Elp
Keuze uit diverse routes van ca. 17 km tot ca. 23 km.

De kortste route gaar vrij veel door het open veld en door het dorp Orvelte
De langere routes gaan eerst over het Pieterpad en daarna over het Drenthepad

Orvelte
Als u door Orvelte loopt ziet en voelt u geschiedenis. Orvelte is het oerdorp van Drenthe. En dat zeggen wij niet zomaar! In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”.
Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig & gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen & werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e-eeuws Drents esdorp uitademt.
Enerzijds het historische verleden en anderzijds het heden en dagelijkse leven in nostalgische sfeer. Naast genieten van het dorp, met achter bijna elke deur een leuke belevenis, kunt u er ook genieten van het mooie Drentse landschap. Niet alleen in het dorp proeft u nostalgie ook tijdens een wandeling over het Orvelterveld waant u zich in vroeger tijden.
Lekker strun’n (snuffelen) langs de oude boerderijen en huizen: deur in, deur uit. Op zoek naar het verhaal en de nostalgie van vroeger. De bordjes wijzen u de weg, maar waar moet u beginnen? Orvelte is namelijk geen museum waarin u langs een vaste route langs alle hoogtepunten loopt, maar het is een keuzemenu. U kiest zelf wat u leuk vindt en hoe u het dorp en haar omgeving wilt verkennen.

Pieterpad
Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen. Het Pieterpad slingert over ca. 500 km dwars door Nederland van Pieterburen in Noord Groningen tot de St. Pietersberg nabij Maastricht in Zuid Limburg

location_onElp - Exloo
U kunt voor de wandeling van Elp naar Exloo kiezen uit 3 varianten. De lengtes zijn 19,5 km of 20,5 km of 22,4 km.
De route van 22,4 km gaat als extra ook nog over een prachtig stukje heide met diverse vennetjes.

Keramiektuinen galerie Harwi
Op een oppervlakte van 20.000 vierkante meter zijn keramiek in een natuurlijke omgeving van een prachtige tuin te bewonderen.

Nadat u weer aangekomen bent in Exloo eindigt uw arrangement.

Accommodatie(s)

U verblijft in uitstekende middenklasse hotels.
De hotels kunnen afwijken van de getoonde hotels. Wanneer deze niet beschikbaar zijn boeken wij voor u een gelijkwaardig hotel waar wij mee samenwerken.

Hotel de Meulenhoek - Exloo

Hotel Restaurant de Meulenhoek is gelegen temidden van de heide en bossen. Het beschikt over een terras en restaurant.
De kamers zijn modern ingericht en alle voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

Lees meer
Hotel Bieze - Borger

Hotel Bieze is landelijk gelegen en beschikt over een restaurant en een terras.
De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van koffie- en theefaciliteiten. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet.

Lees meer
Hotel Restaurant de Oringer Marke - Odoorn

Hotel Oringer Marke is gelegen in het centrum van Odoorn
Het hotel beschikt over een restaurant, een bar en een bowlingcentrum. De kamers zijn ruim ingericht en voorzien van bad of douche en toilet.

Lees meer
Hotel de Koekoekshof - Elp

Hotel Restaurant de Koekoekshof is een rustig gelegen familiehotel en beschikt over een restaurant en een terras.
Alle ruime kamers zijn voorzien van tv en zithoekje. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet.

Lees meer
sluiten
Hotel de Meulenhoek - Exloo
sluiten

Algemeen

Hotel Restaurant de Meulenhoek is gelegen temidden van de heide en bossen. Het beschikt over een terras en restaurant.
De kamers zijn modern ingericht en alle voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

Hotel Bieze - Borger
sluiten

Algemeen

Hotel Bieze is landelijk gelegen en beschikt over een restaurant en een terras.
De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van koffie- en theefaciliteiten. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet.

Hotel Restaurant de Oringer Marke - Odoorn
sluiten

Algemeen

Hotel Oringer Marke is gelegen in het centrum van Odoorn
Het hotel beschikt over een restaurant, een bar en een bowlingcentrum. De kamers zijn ruim ingericht en voorzien van bad of douche en toilet.

sluiten
Hotel de Koekoekshof - Elp
sluiten

Algemeen

Hotel Restaurant de Koekoekshof is een rustig gelegen familiehotel en beschikt over een restaurant en een terras.
Alle ruime kamers zijn voorzien van tv en zithoekje. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet.

Fietsinformatie

Extra's

Autohuur

Info bestemming

Fotoalbum

+30foto's

Businformatie

Opstapplaatsen

Reisinfo

Inclusief

checkverblijf in een 2-pers.kamer met bad of douche en toilet
checklogies en ontbijt vanaf het ontbijt op de tweede dag t/m het ontbijt op de laatste dag
check1 x diner
checkbagagetransport tussen de verschillende accommodaties
checkroutes via GPS

Exclusief

checkevt. entreegelden
checktoeslag 1-pers. kamer
checktoeristenbelasting (ca. € 2,- p.p.p.n., ter plaatse te voldoen)

Extra Info

De bagagetransporten:
checkBagagetransport van Exloo naar Borger
checkBagagetransport van Borger naar Odoorn
checkBagagetransport van Odoorn naar Aalden
checkBagagetransport van Aalden naar Elp
checkBagagetransport van Elp naar Exloo


Goed voorbereid op pad, wat moet u meenemen:
• schoenen met een goed profiel
• goede regenkleding
• dag rugzak
• zonnebrandcrème
• zonneklep/petje
• lange broek (tijdens de wandelingen)
• eventueel wandelstok